The Book Pond
1083 recensioner
4433844 besök
Restless
pixel
William Boyd
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Rastlös
Bokförlag: pixel Bloomsbury
Utgiven: pixel 2006
ISBN: pixel 978-0-7475-8620-3
Ruth, en ensamstående mor med en son (Jochen) i skolåldern, undervisar utländska studenter i engelska och lever ett enkelt liv. När hon en dag besöker sin mor får hon med sig en bunt papper hem, 'The story of Eva Delectorskaya', som visar sig vara moderns dagboksanteckningar från en period under andra världskriget.

Det framkommer att Ruths mamma i själva verket är ryska som på uppdrag av brittiska regeringen arbetade under cover i USA i början på 40-talet. Hon har under alla år hållt sin identitet hemlig, men nu tror hon att någon är ute efter att mörda henne och vill ha dotterns hjälp. Ruth påbörjar en omtumlande resa, dels på grund av de nya avslöjandena om mamman, dels på grund av att en av hennes elever har blivit störtförälskad i henne och vill gifta sig och dels för att den anarkistiska tyska brodern till Jochens pappa helt plötsligt en dag dyker upp på tröskeln samtidigt som det börjar rulla upp rapporter på nyheterna om Baader-Meinhof ligan.

När jag påbörjade Restless hade jag fått såpass mycket hum om den att jag förstod att det var en spionroman och hade nog förväntat mig något mer spännande och actionfyllt. I stället fortskrider historien i sakta mak med skiften mellan Eva Delectorkayas 40-tal och Ruths 70-tal och lägger en pusselbit till en annan.

När jag vant mig har jag ingenting emot det, och egentligen bestod väl det verkliga spionarbetet av mycket repetetivt och utsiktslöst arbete. Jag tycker Boyd lyckas fånga krigsstämningen genom fin detaljrikedom och det är lite lagom rafflande.

Nutidspartierna är ojämnare. Jag förstår inte syftet med att göra en sån stor affär av de politiska sympatierna hos Ruths beundrare, eller varför Boyd låter oss ana en koppling mellan Ruths tyska gäster och Baader-Meinhof, för han gör ingenting av det alls utan trådarna rinner bara ut i sanden. Det förvirrar mig och jag undrar om han medvetet vill förleda läsaren eller helt enkelt glömt av att driva kopplingen vidare?

Titeln 'Restless' förblir för övrigt också ett mysterium för mig.

A-Lo, 2009
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: