The Book Pond
1083 recensioner
4421214 besök
Allt och mer därtill
pixel
Jaqueline Briskin
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Everything and more
Bokförlag: pixel Viva
Utgiven: pixel 1985
ISBN: pixel 91-614-0079-3
Jag fick häromdagen syn på Allt och mer därtill på ett antikvariat och läste om den (skummade är nog mer ordet), mest för att jag var nyfiken på vad jag egentligen läste med god aptit på det glada 80-talet.

Boken utspelar sig dock till större delen under 1940/50-talen och handlar om två systrar: roliga och talangfulla, men inte så snygga Roy och snygga, men inte så roliga Marylin som gör skådespelarkarriär (helt klart inspirerad av en viss verklig Marilyn...).

Ful-Roy gör karriär inom modebranschen och gifter sig med konstnären Horak, som hennes bästa vän Althea en gång var förälskad i.

Snygg-Marylin blir kär i Linc, som under krigstjänst rapporteras saknad i strid. I stället gifter hon sig med hans filmregissörspappa och får barn, men sen kommer Linc tillbaka (inte död)! Då har inte Marylin samvete att lämna sin man. Barnen växer upp och äldsta sonen blir kär i Althea och lillasystern blir kär i Altheas son, vars pappa är Horak..

Ja, ni hör ju: intriger, incestuösa förhållanden, stora rikedomar. Allt och mer därtill faller definitivt under FNL-kategorin (Flärd/Njutning/Lyx) som hade en sån oerhört omfångsrik utgivning under nämnda årtionde. Det är ganska uselt, fast på något kalkonartat sätt, som jag ändå kan tycka är lite underhållande. Ett talande citatet:

- Åh Linc, Linc, jag älskar, älskar dig!
Och tillsammans sjönk de snabbt ner i kärlekens och livets stora hav.

Säkert tyckte jag det var ganska bra när jag var femton, men nu: Hahahahahaha.

---------------------------------

Ej recenserad första läsningen 1986-07-15.

A-Lo, 2011
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: