The Book Pond
1083 recensioner
4428656 besök
Gamla synder
pixel
Elizabeth George
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Payment in blood
Bokförlag: pixel Månpocket
Utgiven: pixel 1993
ISBN: pixel 91-7642-833-8
Inspector Lynley torde vara välkänd för var och en som läser deckare eller tittar på TV.. Serien repriseras ständigt och jag undrar om det inte till med fortfarande pågår nyinspelningar. Gamla synder är dock den enda boken jag läst av Elizabeth George, men det lär bli fler.

Ett teatersällskap samlas på en herrgård i Skottland under en annalkande snöstorm. Två gruvliga mord begås och Kommissarie Lynley skickas dit med Barbara Havers förstås. Misstankar finns det många, bevis få och dessutom dunklas Lynleys vanligtvis så skarpa omdöme av att hans stora kärlek Helen verkar ha inlett ett förhållande med en av skådisarna. Havers tar en både yrkesmässig och personlig risk när hon drar igång en undersökning vid sidan om sin överordnade.

Boken ska utspela sig på 80-talet, men hela upplägget med ett sällskap instängt på en anrik herrgård och dunkla familjehemligheter som kommer i dagen för snarare tankarna till Agatha Christie och 40-talet. Havers existens blir mest ett 'socialt alibi' för att få in lite vardagsrealism känns det som.

Den här boken har jag alltså läst en gång förut 1993, men jag mindes ingenting av den annat än att jag tyckte den var småtråkig. Men nu så slukar jag den med förtjusning. Jag älskar ju Agatha Christie så det här är riktig myslitteratur för mig.

Detta måste vara ett av de tidigare verken, för Lynley och den ettriga assistenten Havers är ännu inte så bekanta med varandra. Konflikterna som uppstår dememellan pga deras motsatta placeringar på den sociala skalan skapar en viss dynamik och gör karaktärerna intressantare. Boken är kanske lite omotiverat lång och som spänningsroman är den väl medelmåttig, men jag saknar den ändå när den är slut och kommer alldeles säkert läsa mer av Elizabeth George.

-------------------------------

Tidigare läst 1993-08-02, men ej recenserad.

A-Lo, 2010
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: