The Book Pond
1083 recensioner
4421088 besök
Charlotte
pixel
Norah Lofts
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bokhuset
Utgiven: pixel 1972
ISBN: pixel 91-7690-152-1
Fallet Constance Kent är ett välkänt kriminalfall i Storbritiannien från mitten på 1800-talet. En fyraårig pojke hittades mördad nära sitt hem Road Hill House och den lokala polisens undersökningar pekade i barnsköterskans riktning. När Scotland Yard blev inkopplad fattade emellertid kommissarie Whicher misstankar mot halvsystern Constance Kent. Hon frikändes i rätten, men fem år senare trädde hon fram och erkände mordet.

Om den verkliga Constance Kent handlar delvis Charlotte. Det är en skönlitterär roman där första halvan av boken bygger på fallet, där endast namnen är utbytta. Efter frikännandet så låter dock Norah Lofts bokens Charlotte ta anställning på en internatskola som hjälplärare (vilket inte hände i verkligheten). Efter en tid dör en av eleverna och återigen blir Charlotte misstänkt för mord.

När jag började läsa om den här boken (som jag läste första gången för ca 100 år sedan då jag var fjorton-femton) så började det ringa klockor i bakhuvudet på mig. Mycket riktigt så har jag The suspicions of Mr Whicher av Kate Summerscale i bokhyllan, som är en dokumentärroman om just fallet Constance Kent. Och den boken var en riktig wow-experience vid tillfället, men Charlotte...

Jag ser på Amazon att den har fått höga betyg, men jag fattar faktiskt inte lovorden. Det här är faktiskt ganska dåligt måste jag tillstå. Till att börja med en stel dialog som inte hänger ihop, ibland när jag vänder blad är det svårt att förstå att den hade med föregående sida att göra. Den styltiga översättningen känns som sagt ganska amatörmässig och ordagrann ibland, vilket kan bli väldigt fel med engelska. Dessutom tycker jag det är ett märkligt val att först basera romanen på Constance Kent och sen hitta på ett helt eget slut, som inte känns särskilt engagerande alls.

Däremot är The suspicions of Mr Whicher en riktig pärla. Det är en gruvlig historia förstås, men väl researchad och intressant. Och Charlotte kan vi förpassa till glömskan.

--------------------

Också läst 1989-12-01. Ej recenserad vid tillfället.

A-Lo, 2011
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: