The Book Pond
1083 recensioner
4473672 besök
Den trägne odlaren
pixel
John le Carré
Framsidesbild
5
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel The constant gardener
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 2001
ISBN: pixel 91-0-057618-2
Den brittiska ambassaden i Nairobi skakas av dödsbudet av Tessa Quayle, hustru till diplomaten Justin. Enligt ryktet har hon mördats av sin svarte älskare, läkaren Arnold Bluhm, men Justin känner instinktivt att någonting inte står rätt till. I det tysta ser han till att samla ihop Tessas dator och papper som ambassaden verkar misstänksamt intresserade av. Snart förstår han att Tessa och Arnold Bluhm var en läkemedelsskandal på spåren och det är många som är måna om att vissa uppgifter inte ska bli offentliga - och de drar sig inte ens för mord.

Av någon anledning hade jag fått för mig att John le Carré var en svår författare, men nu när jag äntligen kom till skott att läsa Den trägne odlaren så erkänner jag villigt mitt misstag!

Le Carré är mest känd för sina spionromaner, men när kalla kriget tog slut var han tvungen att hitta nya konspiratoriska spelplaner och läkemedelsindustrin passade hans syften utmärkt. Le Carré är en gudabenådad berättare; den tragiska historien om en kontinent där människor utsätts för cyniska läkemedelsexperiment, en diplomatisk mörkläggning av de största proportioner, ett missförstått äkta par, fångade mig från första sidan. Det är mycket spännande, rörande och upprörande, jag älskar Le Carrés skärpa och ton i dialogerna, översättningen är för en gångs skull ovanligt välgjord och slutet är, ja, det ska inte avslöjas här, men det kunde nog inte ha blivit på något annat sätt.

Den trägne odlaren är inte upplyftande, men det är en rejäl roman i världsklass och nu måste jag se filmen med Ralph Fiennes!

A-Lo, 2010
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: