The Book Pond
1083 recensioner
4421264 besök
Mysteriespel
pixel
Reginald Hill
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Bones and silence
Bokförlag: pixel Minotaur
Utgiven: pixel 1990
ISBN: pixel 91-89380-09-6
För många år sedan läste jag en Dalziel/Pascoe-deckaren Återkallad till livet som fick ett vansinnigt dåligt betyg. Sedan dess har jag nogsamt hållit mig borta från radarparet tills bok.nu tipsade om att jag nog ändå skulle gilla Mysteriespel. Alla förtjänar en ny chans, och eftersom jag ändå kunde låna den gratis, varför inte?

Och jag gillar - framsidan.

Liksom Återkallad till livet så börjar det inte helt illa. Den ena halvan av duon, den burdusa, storvuxna, men briljanta Dalziel blir vittne till ett mord och tror han har fallet som i en liten ask, men hala advokater, försvunna nyckelvittnen och splittrade vittnesutsagor krånglar förstås till tillvaron. Partnern Pascoe blir samtidigt indragen i ett djävulskt spel där han på uppdrag av teaterregissören Chung ska förmå Dalziel att spela Gud i de kommande Mysteriespelen som involverar hela bygden. Och ovanpå allt detta skickar någon anonyma brev till Dalziel där personen ifråga annonserar sitt självmord på obestämd tidpunkt.

Problem nummer ett: det är inte spännande - alls. Jag slöläser bara sista hundra sidorna och bryr mig knappt om vem som är mördaren. Faktum är att jag redan glömt det.
Problem nummer två: handlingen spretar åt alla håll och även om faktiskt säcken knyt ihop en aning mot slutet så är det otillräckligt.
Problem nummer tre: språket (översättningen?) känns på sina ställen högtravande och märkligt stelt.

Exempel:

'Inbillar jag mig eller går han och bär på en osedlig längtan?'
'All världens fröjd och gamman uppenbaras i mig'


Seriöst, det är inte tidigt 1900-tal vi snackar om här, utan en bok från 1990.

Ja, i alla fall. Det är inte lika illa som den förra, jag tar ju mig faktiskt igenom större delen av Mysteriespel, men så mycket mer än en gäspning är det inte heller.

A-Lo, 2009
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: