The Book Pond
1083 recensioner
4420908 besök
En sorts kärlek
pixel
Ray Kluun
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Komt en vrouw bij de dokter
Bokförlag: pixel Månpocket
Utgiven: pixel 2003
ISBN: pixel 978-91-7001-567-0
Ray Kluun har skrivit en lätt förtäckt biografi om sitt alter ego Sten och vad som händer den dagen hans fru Carmen diagnostiseras med en aggressiv form av bröstcancer.

De är två välbetalda och framgångsrika människor i reklamsvängen som rör sig i Amsterdams innekretsar och är föräldrar till en liten dotter. Men från en dag till en annan förändras allt. Sjukhusvistelser blir vardag, jobbiga besked ska mottas, motgångar och kroppsligt förfall hanteras.

Det som gör Carmens och Stens relation speciell är att han alltid varit notoriskt otrogen (för att han 'bara är sån'). Nu när han har en fru som är dödssjuk kunde man kanske tänka sig att han skulle ändra sitt beteende. Men det gör han inte. I stället träffar han Rose som han flyr till när sjukdomen tar över hemmet och det blir för tungt. Samtidigt står han vid Carmens sida, följer henne till cellgifts- och strålbehandlingar, håller henne i sina armar när hon har ont. Men ska han kunna upprätthålla sitt dubbelliv eller kommer det att avslutas genom att Carmen eller Rose försvinner?

Jag vet inte varför jag läser såna här böcker. Jag vet ju om att jag kommer gråta ögonen ur mig, snyta ut en halv liter snor och springa in till Sophie tio gånger på kvällarna för att sentimentalt titta på när hon sover. Men bortsett den gråtmilda effekt den har på mig så är den också bra. Den är rakt på sak, cut-the-crap ärlig och rörande. Dessutom är den snygg med sin 'tidningslayout' där små fotnötter och ingresser varvas med löptexten.

Mycket av eftersnacket har handlat om den moraliska aspekten av Stens agerande. Personligen vet jag inte om det är mer moraliskt förkastligt att vara otrogen mot någon som är sjuk än mot någon som har hälsan. Därmed inte sagt att jag försvarar honom, men det kanske inte var att vänta att Sten skulle förändras i grunden och jag är inte helt säker på att hans egoism i detta läget är helt av ondo. Jag har inte haft någon så närstående som insjuknat, men jag kan tänka mig att det faktiskt är en högst naturlig och mänsklig reaktion att den friska partnern också känner självömkan och sjukdomströtthet då och då.

För att ta reda på hur man själv känner i frågan läser man förslagsvis En sorts kärlek.

A-Lo, 2008
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: