The Book Pond
1083 recensioner
4433989 besök
Solstorm
pixel
Åsa Larsson
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bonnier pocket
Utgiven: pixel 2003
ISBN: pixel 91-0-010377-2
Rebecka Martinsson är en norrländska som blivit Stockholmsadvokat. En dag blir hon kontaktad av barndomsvännen Sanna som står anklagad för att ha mördat sin bror Viktor i den kyrka i Kiruna där han predikade. Rebecka flyger upp till Kiruna och börjar rumstera om och det dröjer inte länge förrän hennes förflutna och andra obehagliga överraskningar börjar tränga sig på.

Ibland händer det faktiskt att en bok tar sig. Solstorm föll mig inte på läppen till att börja med och jag retade mig på Rebecka som jag tyckte var en sorglig och vag figur och - vilket inte är ovanligt - så störde jag mig på dialogen som är löjligt onaturlig på sina ställen. Men Rebecka har mer tåga i sig än man anar från början och tar ingen skit från vare sig frikyrkobröderna eller sin gnälliga, flummiga barndomsväninna utan gör det hon måste göra.

Och till och med flytet i språket blir bättre, eller så vänjer jag mig bara. Det är inte olidligt eller knappt ens medelmåttigt spännande faktiskt, men bortsett den knackiga början lyckas boken förmedla en äkta stämning av den frikyrkliga hetsen och det blåkalla Norrland som jag till sist gillar.

A-Lo, 2009
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: