The Book Pond
1083 recensioner
4434009 besök
Kitty och den gyllene skatten
pixel
Carolyn Keene
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel The secret in the old lace
Bokförlag: pixel B. Wahlströms
Utgiven: pixel 1982
ISBN: pixel 91-32-12161-X
Kort recap om fenomenet Kitty då. Nancy Drew som hon heter i originalupplaga är en 18-årig amatördetektiv som bor i en amerikansk småstad med sina två bästisar Bess och George för den som på något sätt undgått böckerna.

I den gyllene skatten har Bess fått ett brev från en bekant i Brügge (Belgien) om ett intressant diamantkors som hon funnit i det gamla hus hon nyligen flyttat in i. Nu vill damen ha hjälp att spåra den rättmätige ägaren och där bistår naturligtvis flickorna henne gärna. Detta sammanfaller med en historia om ett par spetsmanschetter från 1800-talet med ett hemligt budskap som Kitty spekulerat lite kring och som hon tror finns i just Brügge. Men någon är mycket angelägen om att de inte ska lösa mysterierna och tar till alla medel för att hindra deras framfart.

Jag var en riktig Kitty maniac när jag var liten. Jag slukade Kitty och Mary Lou-böcker upp till tidiga tonåren innan mer avancerad litteratur tog över. För en tid sedan hittade jag en del av mina gamla B.Wahlströms ungdomsböcker i en garderob och tänkte att jag måste läsa om några av dem som vuxen. Jag vet gott att jag inte tillhör målgruppen nu och att bedömningen mellan en tioåring och en 30 plussare såklart skiljer sig en del. Men som ett experiment är det ändå ganska kul.

Intrigen är överraskande krånglig att hänga med i, för att inte tala om ologisk, så jag fattar inte riktigt hur jag kunde följa med i den för 25 år sen. Kittys detektivskap handlar mest om att hon har en hel del tur som snubblar över den ena ledtråden efter den andra, och har vänner som hjälper henne. Hon drar också en del löjligt snabba slutsatser som förstås visa sig vara korrekta. Samtidigt kan jag inte låta bli att dra paralleller till Dan Browns böcker som går i lite samma anda.

Den svenska översättningen jag har är också usel, då det på ett antal ställen är felstavat, saknas tecken och så vidare. Vad är anledningen till ett sådant slarv egentligen?

Det som jag faktiskt gillar med boken är att Kitty är en bra kvinnlig förebild. I och för sig är hon förstås den amerikanska ärkedrömmen; positiv i överkant, sportig, sund, pappas flicka och oskuld by all means (med pojkvännen Ned går det bara till små pussar). Men samtidigt är hon orädd, företagsam och självständig. Det är inte Ned som kommer och räddar henne vid varje motgång, utan hon löser det mesta själv eller tillsammans med sina vänner. Hon jagar tjuvar, klättrar ner i kloaker utan att blinka och vid ett tillfälle byter hon till reservhjul när hon får en punktering. Och sådana hjältinnor tycker jag man ska premiera.

Spänningsgraden är väl sådär kan jag tycka, men det är väl naturligt. Boken håller ändå en viss kvalitet, och det är lite intressant att handlingen är förlagd till Brügge. Summa summarum så får den en stark tvåa av mig 2009.

A-Lo, 2009
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: