The Book Pond
1083 recensioner
4428523 besök
12 steg till ett skönare mammaliv
pixel
Carina Nunstedt
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Prisma
Utgiven: pixel 2007
ISBN: pixel 978-91-518-4895-2
Carina Nunstedt startade tidningen Mama, en glassigare variant av Vi föräldrar, som har fler kändismammor och -pappor i reportagen och skriver om designerkläder för barn. Jag har aldrig riktigt kunnat relatera till den... Så när jag gick förbi traven med Bokreaböcker på Åhlens där Nunstedts 12 steg till ett skönare mammaliv låg med ett lockande pris var det inte kärlek vid första ögonkastet. Men så började jag trots allt bläddra i den, och efter att ha stått försjuken en lång stund bestämde jag mig: den ska med hem!

2 dagar senare har jag läst ut boken som till utsidan är lika glossy som tidningen. Men innehållet skiljer sig faktiskt. Nunstedt delar öppenhjärtigt med sig av egna erfarenheter kring graviditet, förlossning och småbarnsliv, men har också intervjuat sina väninnor (vanliga människor, inga kändisar!) om deras liv som mammor.

Egentligen är det verkligen inget revolutionerande som sägs, men jag tycker ändå det är väldigt intressant att läsa om alla morsorna och höra om hur de löst sina vardagspussel, hur de tankar energi, försöker vårda sina relationer. Det som är gemensamt för mammorna är att de alla verkar jobba mycket - och trivs med att ha en karriär. Flera av dem har kombinerat jobb och bebisar tidigt in i mammaledigheten på gott och ont. En förutsättning är förstås att man a)älskar sitt jobb b)har flexibla arbetstider och kan jobba hemifrån och c)har en jämställd partner eller ett nätverk som kan rycka in.

Själv blev jag aldrig den där mamma-mamman som hade trivts med att vara ledig i 18 månader med vår dotter, så jag kan på sätt och vis relatera till detta. Jag gick tillbaka till jobbet efter nio månader, varefter min man tog vid och det kändes lagom. Men jag tror jag hade tyckt det var för stressigt och för tidigt att kombinera föräldraledigheten med jobb. Det ger mig ändå en tankeställare, för om man skulle vilja finns det ju lösningar och det är lite befriande att läsa om alternativen - om man nu skulle hitta ett jobb som man verkligen brinner för...

Förutom att leva i en jämställd relation så handlar andra överlevnadstips om att se till att få sömn när man kan, dra ner kraven på sig själv, försöka få egen tid ibland både för sig själv och för den man lever tillsammans med (viktigt!). Och alla mammorna delar med sig av sina viktigaste regler för att få hemmalivet att fungera. Som sagt, ingenting nytt, men ändå väldigt givande på något sätt för småbarnsmammor- och pappor. Kanske att jag till och med kan börja omvärdera Mama efter det här.

A-Lo, 2010
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: