The Book Pond
1083 recensioner
4428635 besök
Eat pray love
pixel
Elizabeth Gilbert
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Lyckan, kärleken och meningen med livet
Bokförlag: pixel Bloomsbury
Utgiven: pixel 2006
ISBN: pixel 978-0-7475-8935-8
Eat pray love heter något så fånigt som Lyckan, kärleken och meningen med livet på svenska. En inte särskilt fyndig titel tycker jag, eftersom den engelska direkt hänvisar till de tre sektioner som boken är indelad i.

Det handlar alltså om Elizabeth Gilbert själv, en hyfsat framgångsrik författare, som efter en destruktiv skilsmässa bestämde sig för att ge sig själv ett år indelat i tre delar för att komma underfund med tillvaron; ätturné i Italien (Eat), ashram i Indien (pray) och de första trevande försöken att finna kärleken till sig själv och andra igen på Bali (love).

Gilbert är inte religiös i traditionell mening, utan en sökare åt det nyandliga hållet. Hon håller sig med sin egen indiska guru och kommer i kontakt med traditionell (magisk) läkekonst på Bali. Jag har läst att en del tycker boken är flummig, och jag var lite skeptisk i början eftersom jag själv har svårt för new age-inspirerad litteratur. Men jag stör mig faktiskt inte nämnvärt. Dels handlar det mest om olika metoder för att komma i kontakt med sitt eget medvetande och dels är det ingen predikan läsaren får, endast en återgivning av Gilberts egna upplevelser.

Om inte annat så är den italienska resan en köttslig motpol av vällust. Elizabeth äter sig igenom det italienska köket från norr till söder (inte utan viktmässiga konsekvenser) och beskriver ingående all fantastisk pasta, grönsaker, såser, glass och bröd hon sätter i sig och allt låter alldeles underbart.

Jag blev glad av att läsa Eat Pray Love, speciellt den italienska och indiska delen (överflöd kontra spartanskt leverne). Gilbert är en person som är lätt att tycka om och vittnar själv om att hon har lätt för att få vänner. Som tur är vältrar hon sig inte i självömkan, för det skulle varit svårtsmält. Det slår mig en och annan gång att det krävs att man är ganska välbärgad för att kunna göra den här typen av rehabilitering; det är inte alla som 'har råd' att ha en livskris sas. Jag tar inte med mig Eat Pray Love i vardagen när jag lagt ner den, men det är heller inte tänkt som en självhjälpsbok, utan mer som en biografi och den fungerar alldeles utmärkt för stunden.

Boken kommer som film med Julia Roberts i huvudrollen sommaren 2010.

A-Lo, 2010
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: