The Book Pond
1083 recensioner
4430749 besök
Blodläge
pixel
Johan Theorin
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Wahström & Widstrand
Utgiven: pixel 2010
ISBN: pixel 978-91-46-22058-9
Detta är Johan Theorins tredje bok om människorna på det öländska alvaret. Gerlof Davidsson är skröplig, men lever än och vill avsluta sina dagar i stugan han en gång bodde i. Till grannar har han den frånskilde Per Mörner med sina barn samt rika stockholmare i sina nybyggda, flådiga villor.

Pers far som en gång ledde ett mindre porrimperium i Sverige söker plötsligt Pers hjälp fastän relationen dem emellan är dålig. Per blir inblandad i en härva av mordbrand, hot och inbrott och talar med Gerlof om att svaret måste ligga i faderns förflutna någonstans.

Samtidigt börjar Per fatta tycka för den hunsade grannfrun Vendela, uppvuxen på Öland och övertygad om älvornas existens och makt. Men hon har också fått erfara att man får vara mycket försiktig med vad man önskar av dessa sagoväsen.

Theorins har tidigare skrivit Skumtimmen och Nattfåk och jag har uppskattat dem stort. Det har varit fristående historier, men karaktären Gerlof Davidsson är ett återkommande inslag och så även i Blodläge*. Däremot tycker jag att hans roll är mer oklar och omotiverad här. Liksom tidigare så arbetar Theorin med en kombination av deckarhistoria, personliga relationer och mystik och skapar en särpräglad atmosfär, men jag finner det spretigare och långt mindre engagerande den här gången. Blodläge är hans hittills svagaste insats och det blir ett svagt medelbetyg.

*Blodläget - enligt sägen den rödfärgade linjen i stenbrottet i gränslandet mellan trollen och älvorna.

A-Lo, 2010
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: