The Book Pond
1083 recensioner
4428532 besök
The year of the flood
pixel
Margaret Atwood
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Syndaflodens år
Bokförlag: pixel Bloomsbury
Utgiven: pixel 2009
ISBN: pixel 978-0-7475-8516-9
Den senaste i raden av produktiva Margaret Atwood heter The year of the flood och är en återkomst till en framtida värld i spillror. Den tangerar Oryx and Crake, men berättas i stället ur två kvinnors perspektiv - Toby och Ren - som båda överlevt 'the waterless flood', viruset som slagit ut större delen av mänskligheten.

Toby har klarat sig för att hon sitter isolerad på ett spa, Ren för att hon är instängd i omklädningsrummet på en nattklubb där hon jobbade som 'trapezer'. Det kvinnorna också har gemensamt är att de båda tillhört gröna-vågen-sekten The Gardeners, med Adam One som 'överstepräst', men av olika anledningar har de behövt avvika från församlingen.

Historien berättas ömsom av Ren och ömsom av Toby som under två tredjedelar av boken minns tillbaka till tiden innan The waterless flood. Genmanipulering och teknikutveckling har börjat gå överstyr och skapat back-to-basic motkrafter som The Gardeners, samhället har blivit våldsammare och farligare och slutligen kommer the big bang i form av det dödliga viruset. Efteråt har inte många överlevt, men Ren vågar sig ut för att söka efter sin bästa vän Amanda utan att veta vilka nya faror som lurar i den nya världen.

Atwood har gjort dystopier till något av ett kännemärke; förutom nämnda Oryx and Crake så är även The handmaid's tale en mörk framtidssaga. I detta fallet verkar det finnas en kritik mot det överdrivna konsumtionssamhället som lett till utarmning av jordens resurser, en sjunkande moral och respektlöshet mot människor såväl som mot djur. Gränserna för vad som är etiskt försvarbart skjuts ständigt framåt. Att Atwood gjort två driftiga kvinnor till talespersoner och symboler för överlevnad känns också som ett litet feministiskt statement.

Trots det tungsinta temat så är boken full av små humoristiska blinkningar. Jag är mycket förtjust i Atwoods fantasifullhet vad gäller språket, inte minst alla namn på nya fenomen som de muterade djuren (lion + lamb = liobam), skönhetsinstitutet AnooYoo, biologiska toaletter (violet biolets) och så vidare.

Jag måste dock säga att The Year of the flood är ett svagare kort än Oryx and Crake. Storyn känns lite tunn då den till större delen återberättar tiden pre-pandemin i stället för att fokusera på överlevnaden i den 'nya' världen. Det talas dock om en tredje fristående bok i serien och då känns det logiskt att den kommer att behandla detta.

A-Lo, 2010

2 kommentarer
Cecilia (http://flickanobockerna.wordpress.com) 2011-11-16 04:28
Hur jag inte fattade att den här hänger ihop med Oryx and Crake förrän förra veckan vet jag inte, men med vad du skriver om att ha den förra i relativt färskt minne borde jag nog skaffa den här ganska snart. :) Skriver upp den på önskelistan pronto.
a-lo (http://www.thebookpond.se) 2011-12-02 22:20
Ja, gör det! Jag gillade The Waterless Flood, men tror den hade varit ännu mer givande om jag läst de båda böckerna mer i anslutning till varandra.
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: