The Book Pond
1083 recensioner
4428537 besök
Finns inte på kartan
pixel
Carin Hjulström
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Månpocket
Utgiven: pixel 2010
ISBN: pixel 978-91-7001-783-4
Frida går journalisthögskolan i Göteborg och det börjar närma sig praktikdags. Alla vill förstås till de stora mediajättarna, men Frida får det absoluta bottennappet: Smålandspostens lokalavdelning i Bruseryd. Detta är hålan av hålor och som om inte det var nog hamnar hennes pojkvän Peter på Aftonbladet och gör dessutom slut med henne, allt inom loppet av samma vecka.

Frida har haft bättre dagar, men hon försöker ändå upprätthålla en viss journalistisk ambitionsnivå. Hennes naturliga nyfikenhet och spontana sätt leder till att hon hamnar ordentligt i hetluften när hon rapporterar om hur namnet Bruseryd ska försvinna från kartan på grund av för få invånare. Men det bidrar också till att hon snart skaffat sig nya oväntade vänner och rör om i grytan i allmänhet i den lilla bygden. Kanske ändå att det inte var Stockholm som var den verkliga vinstlotten.

Jag läser ut Finns inte på kartan på ett par-tre dagar trots tvåbarnskaos, sena amningspass och sömnbrist. Jag ser någon recension om att det är den sämsta skit personen läst på år och dag, men det är faktiskt helt oförtjänt måste jag säga. Tvärtom tycker jag att Carin Hjulström gjort en lovvärd romandebut om ett ämne som hon känner väl till.

Visst blir det lite mycket Byggare Bob över det hela när Frida sveper in och förändrar livet för alla människor hon bara kommer i kontakt med. Och den fjuniga nittonåringen Dani känns inte särskilt trovärdig; så naiv och verklighetsfrånvänd kan ingen storstadsbo vara, så ung och nysvensk han än är.

Samtidigt är det oemotståndligt och en frisk fläkt, lite Emma Hambergskt utan att vara chick lit. Framförallt är det en skön motpol till alla deckare och dystra miljonprogramsromaner med sitt oändliga elände. Här är i stället budskapet; människor kan må dåligt, men också göra något åt det bara de får en liten puff i rätt riktning. Bra gjort, Carin!

A-Lo, 2010
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: