The Book Pond
1083 recensioner
4473656 besök
On Chesil beach
pixel
Ian McEwan
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel På Chesil beach
Bokförlag: pixel Random house
Utgiven: pixel 2007
ISBN: pixel 978-0-224-08118-4
Det är tidigt 1960-tal, ett ungt nygift par har tagit in på ett hotell vid Chesil Bay efter vigselakten. Hon gruvar sig i hemlighet inför bröllopsnatten och försöker dra ut på middagen. Han har däremot trånat länge efter detta ögonblick, men vet inte hur han ska närma sig sin fru. I princip hela boken utspelar sig under middagen och ett par timmar därefter med vissa historiska tillbakablickar. Ömsom hör vi mannens, ömsom kvinnans röst och får deras olika versioner av skeendet som är på väg mot ett katastrofalt slut..

On Chesil Beach är en lågmäld, psykologisk studie av två unga älskande från väldigt olika bakgrunder som har ingått äktenskap, men som inom loppet av några timmar inser att de inte känner varandra. Det är också en roman som visar konsekvenserna av att inte agera, litegrann enligt devisen 'du ångrar aldrig det du gjort, bara det du inte gjorde'.

Detta var min första bekantskap med Ian McEwan (fast jag har sett filmatiseringen av Atonement) och den var inte så dum. Jag tog lång tid på mig att läsa trots att boken är så tunn. Jag behövde vara koncentrerad, då McEwans språk är väldigt exakt och cleant, som han vägt varje ord på guldvåg under skrivprocessen och det gick inte (förtjänade inte) att skumläsa(s).

Den teatrala settingen med större delen av handlingen förlagd till ett rum är ju ingen tempohöjare direkt, men McEwan lyckas bygga upp en psykologisk spänning mellan det äkta paret och få mig intresserad av hur det ska utvecklas.

Det är lite märkligt hur 90% av novellen utspelar sig under ett par timmars tid, medan de sista fem-sex sidorna hoppar flera decennier framåt. Visst är man nyfiken på hur det ska gå för de båda, men slutet känns lite forcerat tycker jag, jämfört med om McEwan hade gett en mer öppen avslutning efter bröllopsnatten på Chesil beach. Fast å andra sidan hade jag väl blivit helt galen av att inte få en uppföljning. Mycket tudelat.

A-Lo, 2011
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: