The Book Pond
1083 recensioner
4421254 besök
Tretton vid bordet
pixel
Agatha Christie
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Lord Edgware dies
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 2000
ISBN: pixel 91-0-057224-1
Aktrisen Jane Wilkinson, också känd som Lady Edgware, har tröttnat på sin adlige make och funnit nytt ungt blod hon vill förlusta sig med. Problemet är att hennes torrboll till äkta man inte går med på skilsmässa, varvid hon ber den ökände belgiske detektiven Hercule Poirot om hjälp med övertalning. Han åtar sig att försöka, men finner till sin förvåning att Lord Edgware inte alls motsätter sig skilsmässa. Innan någon sådan hinner träda i kraft hittas dock lorden mördad i sitt hem!

Ibland får jag ett plötsligt begär av att läsa Agatha Christie. Det är något med att jag söker spänning, men den betryggande och brittiska och då är hon förstås perfekt. Jag återvänder till Christie gång på gång och ibland också till samma bok, för det är sällan jag faktiskt kommer ihåg vare sig intrig eller mördare.

Jag vet inte varför det är så, kanske lider jag av en särskild Christie-dyslexi? Eller är böckerna inte mer minnesvärda än så och är de då mödan värd? Och jag svarar: men absolut! Christie är mästare i att bygga upp en särskild stämning, lägga ner tid på att införliva klurigheter och retsamma sidospår samt försiktigt krydda med lite brittisk torrhumor på sina ställen.

Tretton vid bordet är inget undantag och här gäckas den belgiske detektiven Poirot mer än vanligt till sitt stora förtret. Någon försöker dra honom vid näsan, men naturligtvis löser han gåtan på det galanta sätt som är hans kännetecken.

A-Lo, 2011
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: