The Book Pond
1083 recensioner
4421049 besök
Högre än alla himlar
pixel
Louise Boije af Gennäs
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 2010
ISBN: pixel 978-91-0-012023-8
Alla talar om hur besvikna de blev på Högre än alla himlar eftersom förväntningarna var skyhöga (haha) efter succén Stjärnor utan svindel. Well, även jag hade väl en del förhoppningar, men så besviken blev jag verkligen inte på denna första del i en tänkt trilogi om sex vänner som bor i Stockholm och tillsammans tar sig igenom livets toppar och dalar.

Fast det började inte bra. Första kapitlet är en orgie i liknelser om isar och vindar och ordet 'vilka' används nog 300 gånger. Jag är irriterad hela vägen fram till den första dialogen och då - BOM - händer något. Dramatikern och såpamanusförfattaren Boije af Gennäs stiger fram och visar att det här bemästrar hon till fulländning. Det här känns äkta, roligt och vasst. Det är i dialogerna karaktärerna verkligen stiger fram.

Det är dock mycket tydligt att af Gennäs har satt sig ner med en lista över aktuella världshändelser åren 2000-2003 och sedan ansträngt sig för att få in dem i boken. 11 september: check, tjetjenska rebellerna på operan: check, mordet på Anna Lind: check och så vidare. Visst har detta präglat mångas liv i olika utsträckning, men det blir lite övertydligt och man anar ju upplägget i kommande böcker: tsunamin, Knutby-morden, president Obama, allting kommer säkerligen att behandlas.

Men jag kan ändå köpa detta om det inte vore för af Gennäs besatthet att tidsstämpla boken genom att citera låttexter. Det händer alltför många gånger och jag ryser av pinsamhet. Snälla, snälla Louise, no more!

Lite enerverande är också tjatet om hur författaren Sanna 'glittrar'.

'Du med ditt glitter', är en vanlig replik, men det är väl ingen normal sak att säga till någon? Jag stör mig. Och jag konfunderas dessutom lite av varför af Gennäs ibland pratar om Sanna i tredje person och ibland låter henne tala med jag-röst. Vad säger detta?

Ja, jag inser att jag inte låter så översvallande, men allt detta är enbart störande moment som inte förtar att Högre än alla himlar är en fullfjädrad och modern underhållningsroman. Det finns alltför få bra sådana i Sverige och jag kan lätt se denna omvandlas till ett TV-manus. Fast låt då för guds skull inte huvudpersonerna sjunga med i radiohitsen!

A-Lo, 2011

1 kommentar
En full bokhylla (http://fullbokhylla.wordpress.com/) 2011-09-22 23:31
Vad roligt att du också gillade den! Håller med om alla dina förbehåll, men var precis som du ändå fast och tyckte om.
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: