The Book Pond
1083 recensioner
4421061 besök
Ture Sventon privatdetektiv
pixel
Åke Holmberg
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Rabén och Sjögren
Utgiven: pixel 2010
ISBN: pixel 978-91-29-66098-2
Ture Sventon har tre utmärkande drag: han läspar (därav uttalet av Svensson), han är galen i semlor (eller temlor som han då säger) och han är Sveriges i särklass bästa privatdetektiv. Tyvärr är det ingen som känner till det förutom han själv, eftersom han inte haft några kunder - ännu. Men så en varm sommardag inträffar två av varandra oberoende händelser: en viss Herr Omar kommer in och säljer honom en flygande matta och han blir uppsökt av fröken Fredriksson som behöver hjälp med att rädda undan en värdefull silverpokal från den ökände tjuven Vesslan. Sventon packar kakburken full med temlor och ger sig av till den lilla avkroken Lingonboda för att uträtta stordåd!

Ture Sventon kan jag tänka mig uppskattas av 7 till 10-åringar. För den åldern är det nog precis lagom spännande med den hale Vesslan och hans bufflige Side-kick. Dessutom får fyra barn vara medhjälpare till Sventon och det är alltid ett plus att kunna relatera till någon i sin egen ålder.

Att läsa Sventon som vuxen är ju kanske inte fullt lika rafflande, men desto mer nostalgiskt och humoristiskt. Sventons Sverige är en sömnig folkhemsidyll där det finns gamla fröknar som bor ihop, dricker saft på terassen och fridfullheten endast bryts av Vesslans härjningar. Sventon själv är som en slags svensk parafras på Sherlock Holmes, som röker cigarr i stället för pipa och missbrukar semlor i parti och minut i stället för opium.. Till sist måste ju nämnas att de klassiska teckningarna av Sven Hemmel nästan är halva behållningen med böckerna.

A-Lo, 2011
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: