The Book Pond
1083 recensioner
4421225 besök
Igelkottens elegans
pixel
Muriel Barbery
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel L'élégance du hérisson
Bokförlag: pixel Sekwa
Utgiven: pixel 2009
ISBN: pixel 978-91-86480-04-2
Renée är en portvaktsfru i en ståtlig fastighet i Paris. Hon upprätthåller en butter och fåraktig fasad, men i själva verket är hon både intelligent och en stor konst- och litteraturälskare, nöjen hon utövar i det tysta. I huset bor också den överbegåvade 12-åriga Paloma som tappat tron på mänskligheten, och framförallt sin familj, så till den grad att hon vill ta livet av sig. När japanen Kakuro flyttar in i fastigheten så förändras dock allt.

Man får omväxlande följa Renée och Paloma, där det allmänna föraktet mot omkringvarande enfaldiga människor och djupa filosofiska funderingar förenar dem. Jag blev ibland lite bortkollrad av deras resonemang, och då kunde jag nästan känna mig intellektuellt grund.. Men det känns också som att de använder sin bildade överlägsenhet som en mur gentemot andra. Det är först när de båda sänker garden litegrann, vågar vara mänskliga och 'göra bort sig' som de åter kan meningsfulla relationer.

Därmed inte sagt att allt är allvar, det finns mycket som är slagfärdigt och roligt. Blinkningar som att Renées katt Leo är döpt efter Tolstoj, och här är en av många smarta repliker som gjorde att jag drog på mungiporna:

- Jag tror bara att det är psykoanalysen som kan konkurrera ut kristendomen när det gäller kärleken till utdraget lidande.

Som synes ovan har Igelkottens elegans ett vackert och speciellt språk, och det är inte en bok man ska skumläsa och kanske rent av läsa flera gånger för att den helt ska komma till sin rätt.

-------------------

BOKKLUBBEN hade spridda uppfattningar och betyget landade mellan 2-5.

A tyckte att Palomas uttryckssätt var så osannolikt vuxet att hon inte kunde finna någon trovärdighet i karaktärerna och hon avskydde slutet. M var inne på samma tema när hon menade att författarens röst hördes för tydligt genom t.ex. Paloma. T däremot var överförtjust i de filosofiska utläggningarna som hon verkligen gillade.

E hade förväntat sig mer av en parisisk roman, och blev lite besviken.

Vi var alla överens om att det hade varit bättre om Renée och Paloma träffats tidigare i boken. Jag tror att författaren hade vunnit mycket på att låta gammal möta ung tidigare och låta dem gadda ihop sig lite.

A-Lo, 2011

1 kommentar
Bokomaten (http://bokomaten.blogspot.com/) 2011-10-02 19:59
ag älskade den här. Hade nog också trott att den skull vara lite mer "parisisk" men blev istället glatt överraskad över att det var något annat ändå. Tyckte först också att Paloma inte var så trovärdig, men tänkte på hur extremt pretto man själv var i den åldern så jag köper nog hennes uppfattning om sig själv i alla fall. Håller helt med om att de borde träffats tidigare i boken.
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: