The Book Pond
1083 recensioner
4421065 besök
Livets aviga och räta
pixel
Kate Jacobs
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Friday night knitting club
Bokförlag: pixel Pocketförlaget
Utgiven: pixel 2008
ISBN: pixel 978-91-85625-91-8
Livets aviga och räta är den svenska ordvitsande titeln på denna roman som andas chick lit, men som innehåller för få vimsiga 25-åringar med kärlekstrubbel för att riktigt klassas som en sådan. Några kvinnor i New York samlas varje fredag i garnaffären Walker & Dotter för att sticka, få hjälp med sin stickning eller inte sticka alls. Alla har de olika motiv med att komma, men klubben är en oas där de kan ventilera sina med- och motgångar i livet. Läsaren för följa dem alla, men framförallt ägaren, den ensamstående Georgia som får ovälkomna besök från det förflutna i form av de två personer som svikit henne mest: hennes före detta bästa vän samt pappan till hennes dotter Dakota. Hon önskar att de ska ge sig av, men det verkar tvärtom som att de kommit för att stanna.

Det känns som alla gillar denna 'varma och mysiga roman'. Som en slags urban steel magnolias (Blommor av stål) där den kvinnliga vänskapen överlever allt, hade den all potential att gå hem i det bookpondska hemmet, men det klickade aldrig riktigt. Jag har svårt att specificera varför, men jag tror helt enkelt att jag inte är på samma våglängd som Jacobs. Hennes humor passar inte mig, jag tycker inte att språket flyter (eller är det översättningen som spökar?) och att känslokasten hos huvudpersonerna är märkligt tvära och ologiska. Hälften av tiden känner jag mig helt förvirrad över deras agerande.

Men boken har samtidigt sin förtjänster; Jacobs lyckas inspirera till och med en sån som jag som aldrig stickat, mamma-dotter-relationen är fint beskriven och nog åkte näsduken fram på slutet, så vissa knappar lyckades visst Jacobs ändå trycka på. Om/när filmen med Julia Roberts kommer tror jag att sticktrenden kommer att nå en all time high. En svag 3:a blir betyget.

A-Lo, 2011
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: