The Book Pond
1083 recensioner
4428089 besök
Diamonds are forever
pixel
Ian Fleming
Framsidesbild
2
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Diamantfeber
Bokförlag: pixel Penguin
Utgiven: pixel 2003
ISBN: pixel 978-0-14-200205-6
Det här är min tredje Bond-bok, äkta Ian Fleming stuff, som bortsett några av namnen har ganska lite med filmen att göra egentligen. I stora drag går handlingen ut på att Bond blir inkopplad på ett fall av diamantsmuggling från Sierra Leone till USA. Han utger sig för att vara en kurir, Peter Franks, och kommer då i kontakt med en länk i kedjan, den attraktiva Tiffany Case, med ett mörkt förflutet. I USA infiltrerar han den mottagande parten, maffiabröderna the Spangled mob, men de blir misstänksamma när han varit lite för spendersam med deras pengar på ett kasino och sätter yrkesmördarna Wint och Kidd på att eliminera den gode Bond.

Som sagt, bokens James Bond är något annat än filmens: en mer mänsklig och komplex individ, som blir kär på riktigt (i Tiffany Case) och som inte utför hälften så många halsbrytande stunts som sin filmnamne. I rättvisans namn kom boken också på 50-talet och vi har ju lite andra referensramar vad gäller action idag. Även om Bonds inre liv utforskas en smula så ligger dock fokus på handlingen med maffiaskurkar, juvelsmuggling och fusk med travbanehästar och där har jag lite svårt att hänga med.

Jag kan inte förklara hur jag kan uppleva Bondintriger som så komplicerade, men bok som film, så tappar jag nästan omedelbart bort mig. Jag misstänker att jag saknar något center i hjärnan för den här typen av teknikaliteter och därmed falnar också intresset. Men så fort det blir en passage som byter ämne bort från brottssyndikat och strategier är jag med igen. I de tidigare böckerna har jag t.ex. funnit stort nöje i att läsa om Bonds mat- och dryckesvanor, men det är tyvärr inte fullt lika mycket av den varan här och bland annat det gör att lästempot segar sig fram. Har man inte samma handikapp som jag kan nog Diamonds are forever vara läsvärd.

A-Lo, 2016
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: