The Book Pond
1083 recensioner
4427972 besök
Sister
pixel
Rosamund Lupton
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Min syster
Bokförlag: pixel Piatkus
Utgiven: pixel 2010
ISBN: pixel 978-0-7499-4201-4
Beatrice lever ett välordnat och förutsägbart liv i New York med sin fästman. Tills hon får ett samtal om att hennes syster har begått självmord och att hon bara några veckor tidigare har fött ett barn som inte överlevde. Bea chockas av dessa nyheter då hon stått sin syster nära. Varför har Tess inte vänt sig till henne i detta svåra?

Hon inser att det är mycket om systern hon inte vet, men en sak är hon säker på: Tess skulle aldrig ta livet av sig! Bea åker till London, flyttar in i systerns ruffiga lägenhet, fast besluten att ta reda på sanningen. Hennes besatthet leder till att hennes liv börjar falla samman, men undan för undan lägger hon pusselbitar på plats om vad som egentligen hände.

Sister har stått i min bokhylla i åratal, en av de där böckerna med svartvitt omslag och en ensam kvinna i röda kläder som går bort mot horisonten. Jag är mycket svag för sådana och är ganska säker på att jag köpte den för omslagets skull! Men innehållet levererar också.

Man förstår med en gång att här kommer ett mysterium att klaras upp. Dock är detta inte en klassisk thriller där den genomsyrande stämningen är den där lite hetsiga när en gåta ska lösas, utan här hanterar Lupton till stora delar temat sorg. Jag tror länge att det kanske är så att Tess inte är död, att det kommer en twist, men sen förstår jag; systern lever inte längre och Bea sörjer och det är smärtsamt och sorgligt och svart.

Det är fruktansvärt för Bea att förlora sitt syskon. Det är fruktansvärt att ingen enda människa tror henne när hon säger att Tess aldrig, trots omständigheterna, skulle valt att avsluta sitt liv. Och vad som än händer, så kommer aldrig Tess tillbaka.

Det var rätt stark och jobbig läsning, men det som kontrasterar det hemska är att Bea själv förändras i processen. Hennes val gör att hon får chansen till ett nytt liv, där hon kommer i bättre kontakt med sig själv och där framtiden trots allt är ljus.

A-Lo, 2017
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: