The Book Pond
1083 recensioner
4500875 besök
Flickan under jorden
pixel
Elly Griffiths
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel The Crossing Places
Bokförlag: pixel Månpocket
Utgiven: pixel 2011
ISBN: pixel 978-91-7001-846-6
På flyget till New York behöver jag något att läsa och Oskuldens tid gjorde mig bara rastlös med sitt långsamma tempo. Som tur var hade jag också packat ner Flickan under jorden. I stort sett hela bokbloggmaffian har hyllat Elly Griffiths och hennes arkeolog Ruth Galloway, den yrkesmäsigt briljanta, ensamstående, viktnojande med hög integritet. Just att Ruth är missnöjd med sina kilon har retat upp en del recensenter, men jag vet inte om jag orkar bli så upprörd över det. Att kvinnor (och män) funderar på hur mycket eller lite de väger ligger väl ändå ganska nära verkligheten kan jag känna.

Boken börjar med att en död flicka upptäcks på de förrädiska saltängarna, från järnåldern ska det visa sig när Ruth blir inkallad för att undersöka fyndet, och inte den försvunna flicka som kriminalkommissarie Harry Nelson letat efter i ett tiotal år. Sedan försvinner ytterligare en flicka från trakten: Harry och Ruth kommer varandra nära under utredningen, men Ruth börjar få hotfulla meddelanden och inser att kanske även hon svävar i fara.

Jag tillhör dem som också faller pladask för den mänskliga Ruth Galloway och för de mystiska, mytomspunna, diminsvepta saltängarna kring King's Lynn i Norfolk. Galloway är skicklig i att bygga upp stämningar och smygande spänning, det är läskigt på ett icke-blodigt sätt. Jag kan inte låta bli att dra paralleller till The woman in black; även om inte detta är en spökhistoria så är miljöerna snarlika och man känner iskylan så sakteliga komma krypande. Mycket spännande, mycket bra. Jag vill läsa mer!

A-Lo, 2012
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: