The Book Pond
1083 recensioner
4433975 besök
The moment
pixel
Douglas Kennedy
Framsidesbild
5
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Ögonblicket
Bokförlag: pixel Hutchinson
Utgiven: pixel 2011
ISBN: pixel 978-0-09-179584-9
Thomas Nesbitt är författare bortåt de femtio. Han ligger i skilsmässa med sin fru och har dragit sig undan till sin ensliga stuga för att få vara ostörd och arbeta. En dag får han ett paket med avsändare Dussman. Han blir skakad, för Petra Dussman är namnet på hans ungdomskärlek i Berlin. De har inte hörts av på flera decennier efter ett svårt uppbrott, men nu när han ser paketet väller minnena tillbaka över honom och med dem det stora sveket och sorgen.

Wie bald "nicht jetzt" "nie" wird.

Det är tyska för Hur snart "inte nu" blir "aldrig". Det står på sidan 7 i mitt exemplar av The Moment och sätter sig som en knytnäve i maggropen. Som småbarnsförälder säger man "inte nu" ganska många gånger om dagen. Man gör det nog överlag även utan barn. Och jag funderar på hur många tillfällen jag låtit passera förbi då jag tänkt "inte nu". Hade mitt liv sett annorlunda ut med lite färre "inte nu"? Om hur ögonblick kommer och hur de kan förändra, förgylla och slå sönder hela vår tillvaro handlar The Moment och från sidan 7 är jag helt fast i historien om Thomas och Petra.

Douglas Kennedy är en författare som verkligen kan leverera en bra berättelse. Framför mina ögon målar han upp en levande bild upp av de skitiga Berlinkvarteren där Thomas hyr ett rum av en brittisk, excentrisk konstnär, äter mat på ocharmiga, turkiska hak, skriver och sedermera träffar Petra, sitt livs kärlek. Tiden och platsen för boken, Berlin under det kalla kriget när den olycksbådande Muren stod på plats, skapar förutsättningen och nerven för hela berättelsen och jag blir tagen; vilken fruktansvärd tid det här var i vår historia. Och Muren kastar även skuggor över den stora romansen och får Thomas att fatta ett beslut som ska komma att jaga honom i all oändlighet.

Jag älskar och jag hatar den här boken. Den är så otroligt bra och den är så bottenlöst tragisk att den nästan tog andan ur mig. Jag vill rekommendera den å det varmaste, men inte utan att utfärda varning: läs inte slutet i offentliga rum (åtminstone inte utan ett par stora, svarta solglasögon).

Såg att boken nu även getts ut på svensk pocket och då under namnet Ögonblicket. Köp!

A-Lo, 2013
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: